Hersenstichting

Praten over je psychische of fysieke klachten is belangrijk, niet alleen in je privéleven, maar zeker ook op het werk. Alleen is dat natuurlijk nét wat moeilijker dan dat je praat met vrienden of familie. We delen daarom graag wat tips die je daarbij kunnen helpen zodat communicatie op het werk over je chronische aandoening zo goed mogelijk verloopt.

Communicatie met collega’s en werkgever als je een chronische aandoening hebt

Een gelijkwaardig gesprek waarin de medewerker de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen, en dat er samen naar mogelijkheden en oplossingen gezocht kan worden is in dit geval erg belangrijk (Post, Hoogbergen, Lettink, Raaijmakers, & Baart, 2016).

Werken met een chronische aandoening kan gepaard gaan met de nodige aanpassingen zodat het voor jou haalbaar is. Communicatie op het werk is daarom belangrijk, want als jij niet aangeeft wat je nodig hebt, kunnen anderen er ook geen rekening mee houden.

Maar uit ervaring weet ik ook, dat dit nog best wel lastig kan zijn. Tegelijkertijd heb ik daardoor geleerd hoe belangrijk het is, want juist omdat ik dit níét deed, werd er ook weinig rekening met me gehouden waardoor ik uiteindelijk continu over mijn grenzen ging en thuis kwam te zitten met een burn-out.